Ondernemend en duurzaam Velsen

Waarborgen van een gezonde leefomgeving.

Subdoelstelling 1.2.1

De gemeente werkt in 2020 aan een nieuw milieubeleidsplan 2020-2025 en een lokaal klimaatakkoord. Het lokaal klimaatakkoord is één van de zogenaamde A-thema’s van de gemeenteraad, waarin zij, in samenspel met de omgeving een pro-actievere rol wil vervullen dan haar ‘klassieke’ controlerende rol.

Nieuw milieubeleidsplan
In het Milieubeleidsplan 2015-2020 staan de ambities op het gebied van milieu en duurzaamheid beschreven. Speerpunten zijn een schone lucht en een duurzame gemeente waarin energiebesparing en het toepassen van duurzame energie centraal staan. Voor het realiseren van de doelstellingen wordt samen gewerkt met andere overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners.
Het Milieubeleidsplan wordt vanaf 2020 vervangen door het Lokaal Klimaatpact. Hierin worden de huidige landelijke ontwikkelingen op het gebied van energie en CO2 reductie (Landelijk Klimaatakkoord, zie hieronder), klimaatadaptatie en de realisatie van een circulaire econome meegenomen.

Regionale EnergieStrategie (RES)
In het Nationaal Klimaatakkoord heeft het kabinet de doelstellingen vastgelegd waarmee Nederland invulling geeft aan de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Het centrale doel is om de uitstoot van o.a. CO2 in 2050 nagenoeg tot nul te reduceren. Gemeenten, waterschappen en provincies gaan hiervoor samenwerken met marktpartijen, maatschappelijke organisaties en inwoners. Dit gebeurt in een regionale energiestrategie (RES) als het gaat om de opwek van duurzame energie zoals wind en zon op land en duurzame warmte.De RES startnotitie van de regio en het plan van aanpak van de deelregio zijn in september 2019 door alle raden vastgesteld. Het jaar 2020 staat vooral in het teken van de uitwerking van de regionale energieopgave, de benodigde infrastructuur en de ruimtelijke invulling daarvan. Velsen werkt hiervoor samen op de schaal van IJmond en Zuid-Kennemerland. De RES moet naar verwachting in het voorjaar van 2021, definitief zijn aangeleverd bij het Rijk. Na de eerste RES moet elke 2 jaar een nieuwe RES worden vastgesteld.

TransitieVisie Warmte (TVW)
Uiterlijk in 2021 stelt de gemeenteraad een TransitieVisie Warmte (TVW) voor een planperiode van 5 jaar vast. Het jaar 2020 is een voorbereidingsjaar om de mogelijke alternatieven voor aardgas en het maatschappelijk draagvlak daarvoor te verkennen. De TVW geeft het tijdspad aan waarin alle wijken worden verduurzaamd. De transitievisie warmte wordt net als de RES geborgd in de gemeentelijke omgevingsvisie en -plan.

De gemeente zal het landelijk akkoord vertalen naar een lokaal klimaatakkoord in samenwerking met alle doelgroepen in de lokale samenleving.

Programma Klimaat en Duurzaamheid
Er ligt voor de gemeente een grote uitdaging de ambities uit het Nationaal Klimaatakkoord te realiseren. Het zijn ambities die elke inwoner, elke ondernemer elke maatschappelijke partij aangaan. Niet in de laatste plaats de gemeente zelf, vanuit haar voorbeeldrol en haar verantwoordelijkheid als regisseur. Dat vraagt om een programmatische aanpak vanuit een duidelijke strategie, zowel op inhoud, proces, als communicatie, en bovenal in goed samenspel met de samenleving.

Het programma is in 2019 in de steigers gezet en in 2020 verder uitgewerkt, richt zich op twee hoofddoelstellingen: CO2 reductie en klimaatadaptatie.
De strategie gaat, onder meer, in op de dilemma’s op de lange termijn versus ‘quick wins’ of ‘no regret’ maatregelen en koersvastheid en robuustheid  versus flexibiliteit. En die flexibiliteit is nodig om in te kunnen spelen op de snelle technologische ontwikkelingen en nieuwe initiatieven.

Een even zo grote uitdaging als het realiseren van de inhoudelijke doelstellingen is daarom dat voor inwoners en bedrijven duidelijk is wat ze kunnen verwachten, en wat van hen verwacht wordt. Binnen het programma is evenveel aandacht voor samenspel en communicatie als voor inhoud en proces.

Luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit in de IJmond staat onder druk door industriële activiteiten, gemotoriseerd verkeer (zowel op wegen als op water). Luchtverontreinigingen zoals fijnstof hebben een direct effect op de gezondheid. Het verbeteren van de luchtkwaliteit is een speerpunt voor Velsen om een gezonde leefomgeving te realiseren en te behouden. Hierbij is de ambitie om de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na te streven. De IJmond gemeenten zullen een nieuwe Visie luchtkwaliteit 2020-2024 vaststellen waarin deze ambitie is opgenomen. De visie omvat ook een uitvoeringsprogramma.

Asbest
De Eerste Kamer heeft het voorstel voor het verbod op asbestdaken afgewezen. De staatssecretaris zal met een nieuw voorstel komen met aandacht voor de betaalbaarheid van de sanering van asbestdaken. Omgevingsdienst IJmond zal in 2020 de handhaving van illegale asbestsaneringen voortzetten.  

Hinder vliegverkeer
Om de geluidhinder van vliegverkeer te beperken geeft de gemeente uitvoering aan de Bestuurlijke agenda Vliegverkeer Schiphol 2019-2022. Alle acht colleges van burgemeester en wethouders van de regio Haarlem-IJmond-Alkmaar hebben deze agenda vastgesteld. Naast geluidhinder staan ook andere aspecten op de agenda die het leefklimaat en de gezondheid raken. Bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 en ultra fijnstof door het vliegverkeer. De agenda sluit nauw aan op de bestuurlijke agenda van de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS). De BRS is een samenwerkingsverband van gemeenten en de vier randstadprovincies. Namens onze regio is Velsen bestuurlijk in de BRS vertegenwoordigd. Namens de BRS zit Velsen bestuurlijk ook in het College van Advies (ofwel: de Alderstafel). Dat is een adviesorgaan voor de minister van Infrastructuur en Milieu.

Reguliere activiteiten

Luchtkwaliteit
De gemeente voert op basis van de nieuwe Visie luchtkwaliteit 2020-2023 diverse maatregelen uit om de luchtkwaliteit te verbeteren. Denk aan de stimulering van de fiets, milieuvriendelijke brandstoffen en het voorschrijven van de best beschikbare technieken in de omgevingsvergunning Milieu. Om de invloed op de luchtkwaliteit in Velsen te vergroten wordt samengewerkt met stakeholders in het Noordzeekanaalgebied.
Aangezien de gemeente hoge prioriteit aan een gezonde leefomgeving geeft worden ook bij de onderstaande taken/activiteiten scherp gelet op de bescherming hiervan. In paragraaf 1.2.2. "Bewustmaken en stimulering duurzame samenleving" zijn ook projecten/activiteiten benoemd die de luchtkwaliteit verbeteren.

Vergunningverlening
Gemeente Velsen heeft de vergunningverlening voor milieuactiviteiten gedelegeerd aan Omgevingsdienst IJmond. De afgelopen jaren heeft het rijk steeds meer activiteiten onder algemene regels (met name het Activiteitenbesluit) gebracht waardoor er minder milieuvergunningplichtige inrichtingen zijn overgebleven. In plaats van het aanvragen van een vergunning dient een melding van de activiteiten gedaan te worden. De overgang naar algemene regels is nu gestopt. Een volgende wijziging in het vergunningplichtig stellen van milieuactiviteiten zal in de Omgevingswet worden opgenomen.
Naast het verlenen van vergunningen toetst Omgevingsdienst IJmond of de meldingen voldoen aan de indieningsvereisten. Indien de algemene regels niet geheel passen op de uit te voeren activiteiten worden maatwerkbesluiten afgegeven, zowel op eigen initiatief als op verzoek van de inrichtinghouder.

In de gemeente Velsen zijn een aantal inrichtingen gelegen waarvoor GS bevoegde gezag zijn en waarvan de VTH taken zijn gemandateerd aan Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, denk bijvoorbeeld aan Tata Steel, Nuon centrale en Van Gelder papierfabriek.
De omgevingsdienst geeft namens de gemeente Velsen invulling aan het wettelijk adviseurschap op de milieuvergunningen voor deze bedrijven. In dit kader zal in 2020 en verder aandacht aanbesteed  worden aan de volgende ontwikkelingen:

Activiteiten en aandachtspunten Tata:

  • Grafietregen afkomstig van Harsco;
  • Opslag oxykalkslib en bodembescherming;
  • Verwaaien kolen stof bij droog weer;
  • Realiseren schrotcatering 3, geluid gevolgen;
  • Vragen over radioactief afval;
  • Afzien geurmaatregelen bij hoogoven 6;
  • Geen NOx maatregel bij Pelletfabriek;
  • Vervangen doorschuifoven door wandeloven bij walserij en het verhogen productiecapaciteit van de walserij;

Activiteiten van overige bedrijven:

  • Havenbedrijf Amsterdam, verplaatsen lichteractiviteiten;
  • Averijhaven, ingebruikname haventerrein;
  • Cornelis Vrolijk, vervangen koe- en vriesinstallaties (ammoniak) en uitbreiden van activiteiten.

Ruimtelijke advisering
Bij bestemmingsplannen en ruimtelijke ontwikkelingen moet een afweging gemaakt worden over de wenselijkheid van ontwikkelingen en welke functies en mogelijk gemaakt worden. Eén van de thema`s die daar betrokken moet worden is milieu en natuurbescherming. De Omgevingsdienst IJmond stelt bij bestemmingsplannen de milieuparagraaf op. Hierin geeft zij een overzicht van de huidige milieukwaliteit, de mogelijkheid voor (nieuwe) ontwikkelingen en de gevolgen voor bestaande functies van ontwikkelingen. Bij plannen waar de gemeente geen initiatiefnemer is, toetst Omgevingsdienst IJmond of de initiatiefnemer de juiste informatie heeft aangeleverd om een goede afweging te maken en of het plan aan de Wettelijke vereiste voldoet. Om deze taak uit te voeren is de Omgevingsdienst IJmond vertegenwoordigd in gemeentelijke projectgroepen en geeft zij milieuadvies bij ruimtelijke plannen. Daarnaast begeleidt de Omgevingsdienst onderzoekstrajecten voor de gemeente of voert zij zelf onderzoek voor de gemeente uit.  

Geluid
Een aantal woningen aan de Zeeweg ondervindt hoge geluidsbelastingen ten gevolge van wegverkeerslawaai. In 2020 zullen de gevels van deze woningen worden geïsoleerd.
In het kader van de uitvoering van het actieplan geluid 2018-2023 zal de gemeente waar mogelijk stil asfalt toepassen bij groot onderhoud van drukke wegen.

Bodem
Voor 2021 zal provincie Noord-Holland een aantal bodemtaken uit de Wet bodembescherming overdragen aan de gemeenten (project "warme overdracht"). Hiermee wordt de gemeente bevoegd gezag voor bodemverontreinigingen en sanering hiervan. Met de warme overdracht komen ook middelen mee. Hoeveel is nog niet bekend. De gemeente is vertegenwoordigd in de klankbordgroep om zijn belangen te kunnen behartigen.