Subdoelstelling 1.2.2
Meer Waarde uit Afval – ook in de hoogbouw
Velsen bevordert samen met HVC de afvalscheiding via het uitvoeringsprogramma ‘Meer Waarde Uit Afval’. De inmiddels ingevoerde maatregelen hebben geleid tot betere afvalscheiding. Het doel is de landelijke norm van 75% afvalscheiding en maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Restafval is wat bewoners weggooien nadat ze de herbruikbare grondstoffen gescheiden hebben, zoals oud papier, plastic, metalen en drankkartons.
Tot nu toe richtte ‘Meer Waarde Uit Afval’ zich vooral op bewoners in laagbouw. Om de doelstelling te halen moeten extra maatregelen genomen worden. Vanaf 2020 worden ook bewoners in de hoogbouw meer gestimuleerd om afval te scheiden. Er komen extra grondstoffencontainers zo dicht mogelijk bij hun woning te staan.
KIMO gaat voor schone zeeën en kusten in Europa
KIMO Nederland en België is een vereniging van gemeenten die gemeenschappelijke belangen hebben bij de Noordzee. Ook Velsen is aangesloten en levert de voorzitter. KIMO-gemeenten wisselen kennis met elkaar uit, lobbyen tot op Europees niveau en coördineren projecten voor hun gemeenschappelijke belang om de Noordzee en de kusten schoner en veiliger te maken en havens duurzamer te maken. Een voorbeeld is dat KIMO een positieve bijdrage leverde bij de nasleep van de containerramp van de MSC Zoë. Ook doet KIMO advieswerk in het buitenland voor bijvoorbeeld UNESCO en de Europese Commissie. KIMO valt onder een Europese organisatie (KIMO international). In 2020 wil KIMO in Europa samenwerken aan projecten om afval in zee en op het strand tegen te gaan.
IJmond Bereikbaar: ga toch fietsen!
In de IJmond zijn 170 bedrijven aangesloten bij het programma IJmond Bereikbaar. Vijfendertig van die bedrijven doen actief mee, bijvoorbeeld in de vorm van e-bike probeeracties, fietschallenges onder medewerkers en door fietsvergoedingen te geven. De gemeente Velsen is een van deze kopgroep bedrijven. De projecten van IJmond bereikbaar leveren een bijdrage aan een schone luchtkwaliteit en een beperking van CO2 uitstoot.
Verduurzamen gemeentelijk vastgoed
De gemeente streeft naar het verduurzamen van ruim 50 gebouwen zoals sportaccommodaties, de stadsschouwburg en het gemeentehuis. De ambities van het collegeprogramma en de ambities van de agenda sportaccommodaties 2018-2022 “Ruimte voor de sport” zullen leidend zijn. De verduurzaming vraagt om een investering van € 5,5 miljoen en leidt tot extra kosten, daarbij is rekening gehouden met een besparing op de energielasten. De gemeente geeft met het verduurzamen van het vastgoed invulling aan haar voorbeeldfunctie in de energietransitie. Hiermee levert de gemeente ook een bijdrage aan het lokaal klimaatakkoord en aan klimaatadaptatie. In 2020 zal gestart worden met sporthal het Polderhuis en het zwembad.
In samenspel verduurzamen bestaande bouw
De gemeente communiceert over wat onze inwoners, bedrijven en organisaties te wachten staat in hun omgeving wat betreft de energietransitie: van het aardgas af gaan uiterlijk in 2050. Wat kunnen ze nu al doen? Wanneer wordt duidelijk vanuit de gemeente welk gebied het eerste wordt aangepakt? En wat kan de gemeente dan voor hen betekenen? Vragen die leven en waar de gemeente antwoord op moet hebben. De gemeente gaat hierbij graag het samenspel met hen aan door:
- In de buurten het gesprek met inwoners te voeren en initiatieven van inwoners te stimuleren.
- Het Duurzaam bouwloket waar inwoners via een digitaal loket adviezen kunnen aanvragen, in stand te houden en uit te breiden met een fysiek energieloket.
- Collectief verduurzamen van woningen op wijkniveau door de inzet van Stichting Huizenaanpak, een samenwerking van bedrijven gespecialiseerd in het collectief verduurzamen van woningen.
- GreenBiz intensiveren en uitbreiden naar andere industrieterreinen.
De gemeente zet voor deze activiteiten een communicatietraject op. Het samenspel leidt tot duidelijkheid over het energietransitieproces, en helpt uiteindelijk bij het verduurzamen van woningen en bedrijven.
Circulair inkopen en inkoopcoördinatie
Het Rijk streeft naar een circulaire economie in 2050. Velsen en de andere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam hebben afgesproken om in 2025 50% circulair in te kopen. Door circulaire inkoop wordt de markt gestimuleerd om producten en diensten circulair te maken en aan te bieden. Door circulaire inkoop levert de gemeente een bijdrage aan de realisatie van een circulaire economie.
Binnen de gemeente zijn meerdere afdelingen die inkopen verrichten. De coördinatie van de inkoop ligt bij het team Facilitair. Voor een succesvolle uitvoering is een coördinerende inkoopadviseur nodig die deze taak op zich kan nemen.
De inkoopadviseur heeft de volgende taken:
- Aandacht vragen voor circulaire inkoop: duurzaamheid en circulariteit is een actief aandachtspunt voor alle medewerkers in de organisatie die zich bezighouden met inkoop.
- Aanjagen/motiveren, monitoren, ondersteunen en begeleiden.
De aanstelling van deze coördinator betekent een uitbreiding met één adviseur (circulaire) inkoop (financieel effect, zie programma Organisatie en financiën). Aandacht voor inkoop zorgt tevens voor scherpere contracten en mogelijk financiële besparingen op het gebied van inkoop in brede zin.
Reguliere activiteiten
Greenbiz
Het verduurzamen van bedrijfsterreinen wordt voortgezet en uitgebreid naar andere bedrijfsterreinen zoals het Middenhavengebied. Ondernemers worden bewust gemaakt van het belang van energiebesparing en duurzame opwek. Hierbij worden zij ondersteund met kennis en instrumenten voor energieonderzoek en energiemonitoring. Ook worden zij gestimuleerd om collectieve duurzaamheidsprojecten op te zetten zoals het uitwisselen van zelf opgewekte zonne-energie (Greenbiz Energy). Verder wordt het project “Up cycle your waste” opgestart waarmee een bijdrage aan de realisatie van een circulaire economie wordt geleverd.
Greendeal Zorg
De zorginstellingen VivA!Zorgroep, Heliomare en het Rode Kruis Ziekenhuis continueren de verduurzaming van hun bedrijfsvoering in het kader van de Green deal Zorg. Het streven is om het zilveren certificaat voor de verduurzaming te behalen (nu zijn ze in het bezit van de bronzen certificaat). De gemeente ondersteunt de zorginstellingen met kennisbijeenkomsten.